Statox 503 SIL 2 Controle Module

statox 503 front 400x576

Statox 503 Controle Module – de alleskunner in gasdetectie technologie.
Of het nu voor giftige of brandbare gassen is – u kunt elke meetkop verbinden met de Statox 503 Controle Module. Het verzorgt de voedingsspanning voor alle soorten sensoren en evalueert hun signaal. Het biedt een 4 – 20 mA uitgangssignaal en heeft 3 krachtige relais voor het aansturen van randapparatuur.

Montage, eenvoudig en gemakkelijk.
De controlemodule wordt op een powerrail geklikt. De 24 Vdc-voeding hoeft niet afzonderlijk op elke module te worden aangesloten. Op deze rail worden de alarmen gerouteerd van module naar module. Dit maakt een algemene alarmfunctie mogelijk. Een module wordt eenvoudigweg opnieuw geprogrammeerd als collectieve alarmmodule.

Duidelijke gebruikersinterface.
De gebruiker wil een gaswaarschuwingssysteem dat zo weinig mogelijk zorg nodig heeft. Of het nu gaat om het instellen van de parameters tijdens de inbedrijfstelling, de gebruikelijke aanpassingen of testproeven, alles moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Daarom is het met een wachtwoord beveiligde menu zo duidelijk mogelijk. Zelfs als onderhoudswerkzaamheden moeten worden onderbroken, stuurt de knop “Reset” u altijd terug naar de meetmodus. Mocht dit worden vergeten, de watchdog functie zet automatisch het systeem in de meetmodus wanneer er langere tijd geen toets meer wordt ingedrukt. Natuurlijk heeft de module ook een toets die kan worden gebruikt om naast de dagelijkse zelftest handmatig een zelftest van de Statox 560 te starten.

Functionele veiligheid in combinatie met flexibiliteit.
De Statox 503 Controle Module voldoet aan de eisen van DIN EN 61508 en 61511 voor functionele veiligheid van het niveau SIL 2. In combinatie met de meetkoppen Statox 501 ARE en HRC kunnen nu gasdetectie systemen voor licht ontvlambare gassen worden samengesteld die voldoen aan de eisen voor de functionele veiligheid van het niveau SIL 2. Het gebruik van de Statox 503 eindigt niet bij gasdetectie. De Statox 503 is inzetbaar in combinatie met andere SIL 2 gecertificeerde apparatuur (bijv. druk-, temperatuur- en vochtsensors) die voorzien zijn van een 4-20 mA analoge uitgang.

Collectief alarm.
De Statox 503 Controle Module kan ook als collectieve alarmmodule worden gebruikt. Door simpelweg het juiste programma te selecteren, kan de alarmmodule worden omgezet in een algemene alarmmodule. Deze zendt een signaal uit wanneer een van de controlemodules naar alarm 1, alarm 2 of systeemalarm gaat. Vooral als externe alarmapparaten moeten worden aangestuurd is dit erg handig.

De Statox 503 Controle Module is zo veelzijdig dat hij niet alleen voor gasdetectie kan worden gebruikt. Aangezien het voor elk 4-20 mA analoog signaal kan beoordelen of de zender met 2, 3 of 4 draads techniek wordt uitgevoerd, is het ook geschikt voor aansluiting op andere meetsensoren.

Technische specificaties
Product nameStatox 503 Control Module
Power supply24 +/- 2 VDC max. 200 mA
PowerMax. 5 W
Temperature of operation- 10°C to + 60°C
Temperature of storage-20 °C to +60°C
Pressure-900 to 1100 hPa
Humidity0 – 99 % r. h. non condensing
DisplayTwo lines, 16 segments
HousingPolyamide, IP 20
Connections24 Screw terminals, max. 2,5 mm2 diameter
Relays2 * Alarms, 1 * system failure
Relay contacts205 VAC, 8 A min. make or break power >/= 12 V, 10 mA, contakte silver / nickel
Dimensions103 mm * 45 mm * 115 mm (h + w * d)
System fail relaysNormally active (NO)
Max. burdon700 Ohm
Installation35 mm DIN rail
CE MarkingEN 61326-1:2013
Extra featureStatox 560 self - test trigger